Kontaktujte nás +421 2222 000 62

Živý plot, alebo profesionálnu imitáciu?

Živý plot

Oddávna sa na vymedzenie pozemkov používajú živé ploty. Slúžia na určenie hranice pozemku, bránia nežiadúcim vstupom, zabezpečujú súkromie a plnia aj veľmi dôležitú úlohu pri celkovom estetickom  riešení priestoru. Na výsadbu živých plotov sa používajú rôzne druhy listnatých aj ihličnatých rastlín, kríkov a stromov. Závisí to od vkusu majiteľa, od vhodného prostredia a aj od objektu, ktorého vzhľad dotvárajú. Aby boli v dobrom zdravotnom stave a vzhľadovo na úrovni vyžadujú  si od pestovateľa   nemalé vedomosti o použitých rastlinách, o vhodnosti stanovišťa, vhodnosti pôdy a spôsobe hnojenia, množstve vlahy, slnečného svetla. Veľký vplyv na stav a vzhľad živého plota majú aj poveternostné  podmienky, ktoré sú v poslednom čase výrazne premenlivé. V nemalej miere ho ovplyvňujú choroby a škodcovia. Aj takí, ktorí sa donedávna v našich zemepisných šírkach vyskytovali len sporadicky, alebo sa nevyskytovali vôbec. 

Profesionálna imitácia živého plota

Mnohé z týchto problémov, ak nie všetky, sa dajú odstrániť použitím profesionálnej imitácie. Tak ako sa výrobcovia venujú výrobe imitácií rastlín venujú sa aj výrobe umelých živých plotov vo veľmi širokom sortimente. 

Použitím kvalitného materiálu a špičkových technológií je zabezpečená ich dlhodobá farebná i tvarová stálosť. Bezproblémovo odolávajú poveternostným vplyvom. Použité výrobné materiály sú zárukou, že imitácie živých plotov dlhodobo bez negatívnych následkov znášajú vysoké teploty, silný mráz, dážď, dlhodobé vlhko. Vyznačujú sa UV stálosťou, teda odolávajú priamemu slnečnému žiareniu. Vyrábajú sa dokonca aj s ohňovzdorných materiálov. Na údržbu sú nenáročné, priam bezúdržbové. Pre ľahšiu manipuláciu a jednoduchú inštaláciu sa imitácie živých plotov vyrábajú vo forme panelov v niekoľkých rozmeroch. Štvorcové panely sa vyrábajú väčšinou v rozmeroch 25x25 cm, 50x50 cm a 100x100cm. Panely obdĺžnikového tvaru majú prevážne rozmer 60x40 cm. Spodnú stranu tvorí plastová mriežka, na ktorej je pripevnená imitácia živého plota.

Samotná inštalácia si nevyžaduje vysokú remeselnú zručnosť  a nie je potrebné špeciálne náradie. Ako základ umelého živého plota môže poslúžiť plot z pletiva, z dreva, z betónu, z muriva, plot kovaný i plechový. Dá sa teda nainštalovať na všetky materiály bežne používané na stavbu plotov. Pri inštalácii  panelov na pletivo sa podľa výberu používajú bežné sťahovacie pásky  a napínací drôt. Pri inštalácii na ostatné materiály sa používajú skrutky, vhodné hmoždinky, rôzne háčiky.

Ďalšou veľkou výhodou imitácie ježe sa dá umiestniť kdekoľvek. Vo forme zelených stien a obrazov,  alebo ako rôzne predely a zásteny. Sú vhodné na skrášlenie priestorov a dávajú im po estetickej  stránke vyššiu úroveň. Podľa súčasných trendov sa stále vo väčšej miere používajú pri dotváraní interiérov bytov, kancelárií, vstupných aj kongresových hál, hotelových izieb, reštaurácií, fitnesscentier, kúpelní, plavární, wellnesscentier atď. 

Sortiment imitácií je široký a je možné sa rozhodnúť pre imitáciu skutočnej rastliny, ktorá je realistická, alebo si vybrať panely, ktoré sú tvorené kolážami - plot tvorí pestrá štruktúra listov vo viacerých farbách a druhoch.

Vonku sa imitácie môžu použiť ako klasický živý plot.  Na zvýšenie realistického vzhľadu ich môžete  skrášliť rôznymi estetickými doplnkami, kvetmi, dvierkami, bráničkami. V kombinácií s okolím tvoreným  živými rastlinami krásne ladia a tvoria jeden harmonický celok.

Imitácie sú tiež veľmi praktické a vhodné na dotvorenie celkového vzhľadu balkónov, loggií i terás.  Ďalšou nemalou výhodou imitácií živého plota je, že ich môžu tvoriť  aj repliky rastlín ktoré sa u nás v exteriéri nedajú pestovať. Ak ste sa rozhodli umiestniť imitácie vo vonkajšom prostredí je vhodné  vybrať si produkty vyrobené z materiálov PE, alebo PVC. Tieto výrobky vo vonkajšom prostredí výrazne dlhšie vydržia. Výrobcovia udávajú záruku až 10 rokov. Pri výbere vhodnej imitácie živého plota je potrebné mať na zreteli, že čím sú lístočky menšie a čím sú kratšie stonky, tým menšia je priehľadnosť plota.

Pohľad na pekný vždyzelený „živý plot“ v každom ročnom období vás stále utvrdí v presvedčení, že je to určite investícia, ktorá sa vyplatí.