Kontaktujte nás +421 2222 000 62

Monstera a jej choroby

Monstery patria medzi veľmi obľúbené okrasné rastliny pestované v interiéri. Ich popularita je založená hlavne na ich kráse a nenáročnosti. Typické deravé listy a vzdušné korene sa páčia hádam každému. Ďalšou výhodou je, že Monstery rastú pomaly, takže nie je potrebné často meniť ich stanovište.  Majestátne staršíe rastliny po estetickej stránke veľmi vhodne dekoratívne dotvárajú väčšie vnútorné priestory. Najznámejšou a najviac pestovanou je Monstera deliciosa.

Na čo si treba dať pri pestovaní Monstery pozor? 

Choroby

Škvrnitosť listov

Patrí medzi choroby, ktorými Mostery trpia najčastejšie. Ak sa na listoch tvoria hnedé vodnaté škvrny, ktoré sa rýchlo zväčšujú, je príčinou prílišná vlhkosť. Monstere je potrebné zabezpečiť suchšie  prostredie. Zalievať rastlinu priamo do substrátu a nezvlhčovať listy. Menej napadnuté listy, by sa mali týmto spôsobom vyliečiť. Listy, ktoré sú napadnuté vo väčšom rozsahu treba odstrániť.

Ak okraje škvŕn žltnú a na povrchu škvŕn sa objavujú škvrny čiernej farby, vtedy je už Monstera napadnutá spórami húb. Príčinou tohto ochorenia je, že na pestovanie sa používa príliš ťažký substrát v kombinácii s nadmerným zavlažovaním Monstery. Ochorenie sa môže preniesť aj z iných, blízko stojacich rastlín, alebo infikovaným náradím.

Rastlinu liečime tak, že ju polievame menej a len do substrátu. Použijeme priepustnejší substrát s dostatočnou drenážnou vrstvou a kvetináč s odtokovými otvormi. Odstránime všetky napadnuté listy a rastlinu ošetríme opakovaným postrekom ( 3 - 4 krát ) v časovom intervale cca 10 dní. 

Pri použití prírodného prostriedku založeného na báze grapefruitovej šťavy sa názory užívateľov na jeho účinnosť líšia.  Ako účinný sa považuje vtedy, ak je ochorenie diagnostikované v rannom štádiu a okamžite sa použije postrek. Inak prevláda názor, že je veľmi vhodný ako doplnok výživy rastlín. Dobré výsledky v boji proti tejto chorobe sa dosahujú po použití chemického fungicídu. 

Hniloba koreňov

Toto ochorenie spôsobujú plesne na koreňovom systéme rastliny. Plesne rýchlo a ľahko vznikajú v teplom a veľmi vlhkom prostredí. Na Monstere sa táto choroba prejaví tak, že listy žltnú a stonky mäknú a hnednú. Celá rastlina postupne vädne a môže dôjsť k jej uhynutiu. Ak včas rozpoznáme príznaky tejto choroby a hneď správnym spôsobom reagujeme, rastlinu sa nám podarí zachrániť. Po vybratí rastliny zo substrátu je potrebné skontrolovať stav koreňového systému. Ak sú korene hnedej farby a kašovité, tak sa rastline už nedá pomôcť a treba ju zničiť. Ak však zistíme, že väčšina koreňov je tuhá a bielej farby, môžeme pristúpiť k liečeniu. Z koreňového systému odstránime choré časti. Taktiež odstránime napadnuté listy a stonky. Je potrebné odstrániť aj niekoľko chorobou nenapadnutých listov, aby bola zabezpečená rovnováha medzi nadzemnou časťou a koreňmi. Rastlinu presadíme do nového substrátu. Zalejeme fenolovým roztokom.

Škodcovia

Červce 

Monstera pestovaná na príliš tmavom mieste môže byť napadnutá červcami. Je to malý cicavý hmyz bielej farby, ktorý zaregistrujeme ako biele páperové chumáče na stonkách a spodných stranách listov. Listy napadnutej rastliny vädnú a žltnú. Ak bol výskyt škodcov zistený zavčasu, dajú sa odstrániť tak, že napadnuté časti dôkladne poutierame handričkou namočenou v alkohole. Ak to nepomôže, alebo je napadnutie väčšieho rozsahu, použijeme insekticíd.

Roztoče

Ak pestujeme Monsteru v prostredí s príliš nízkou vlhkosťou vzduchu, objavia sa na nej iní cudzopasníci – roztoče. Roztoče nie sú hmyz, ale patria medzi pavúkovce. Sú veľmi drobné, viditeľné len pomocou lupy. Ich výskyt zaregistrujeme najskôr podľa typickej pavučiny na spodnej strane listov. Sú červenej  farby a živia sa cicaním rastlinnej šťavy, čo vedie k zníženiu celkovej kondície rastliny. Boj s roztočmi nie je jednoduchý. Roztoče sa rýchlo množia a rýchlo získavajú odolnosť voči pesticídom, preto je potrebné pri opakovaných postrekoch používať pesticídy s rôznou účinnou látkou. Je dôležité napadnuté listy odstrániť a zničiť. Primerane je potrebné zvýšiť vlhkosť vzduchu.

Príznaky nesprávneho pestovania monstery

Vyblednuté  malé listy a pomalý rast

Veľmi pravdepodobne má rastlina málo svetla. Tieň jej nevyhovuje.

Hnedé okraje listov

Príčinou môže byť veľmi suchý vzduch. Problém odstránim rosením rastliny. Podobné príznaky sa na rastline objavia aj ak má príliš malý kvetináč.

V listoch nie sú diery

U mladých listov je to normálne. Inak môže byť príčinou nedostatok svetla a živín. Pri vyšších rastlinách  je potrebné zatlačiť vzdušné korene do substrátu, alebo dbať aby zarástli do opory – machovej tyče.

Pokrčené okraje listov

Toto svedčí v zime o nedostatku tepla a svetla.

Bledé až žlté listy s bielymi škvrnami

Najpravdepodobnejšou príčinou je priveľa svetla.

Opadávanie listov

Je normálne ak u starších rastlín opadávajú spodné listy. Ak listy opadávajú častejšie, príčinou môže byť vážny problém. Sledujeme horné listy. Ak pred opadnutím zhnednú a vyschnú, je príčinou vysoká teplota. Najčastejšie v zime, ak sú rastliny umiestnené pri radiátoroch.

Žltnutie listov

Ak listy žltnú a nehnijú, je príčinou nedostatok živín. Listy žltnú, mäknú a objaví sa hniloba – príčinou ja priveľa vody.

Profesionálne imitácie rastlín

Monstera patrí medzi populárne izbové okrasné rastliny. Typickým veľmi dekoratívnym tvarom listov  sú nezameniteľnou súčasťou mnohých obytných i úžitkových interiérov. Potrebou vhodných podmienok na pestovanie je však ich použitie predsa len limitované. Monstera ako profesionálna imitácia sa vyrába vo veľkom množstve prevedení a veľkostí. Každý záujemca si určite vyberie tú svoju v škále veľkostí 40 – 200 cm. Veľmi pekné sú samostatné listy i umelé úponky. Atraktívne sú závesné dekorácie Monstery v machovej guli. Okrem najpopulárnejšej a najrozšírenejšej Monstery deliciosa sa vyrábajú aj imitácie iných, na pestovanie náročnejších druhov. Za použitia vhodných materiálov sa vyrábajú v širokom sortimente aj umelé Monstery určené na inštaláciu v exteriéri. Ich kvalita je zárukou dlhodobej odolnosti voči poveternostným vplyvom.