Kontaktujte nás info@hk-green.sk

Magnólia a jej choroby

Magnólie sú okrasné kríky až stromy, ktoré nadobúdajú stále väčšiu popularitu medzi pestovateľmi okrasných rastlín. V prospech magnólií hovorí ich krása v čase kvitnutia, keď sú obsypané plejádami kvetov v pestrých odtieňoch červenej, ružovej, žltej i bielej farby.

V tomto čase - skorej jari - ešte väčšina okrasných stromov nekvitne. Pozornosť na seba upútavajú aj typickou sladkastou vôňou. Po odkvitnutí na nich vynikajú ich pekné veľké listy a po skončení vegetačného obdobia sú na nich zaujímavé plody.

Aj keď je magnólia odolný a nie veľmi náročný  strom, predsa len sa mu nevyhnú choroby a škodcovia.

Teraz o niektorých chorobách Magnólií

Antraknóza magnólií

Pri tomto ochorení vznikajú na oboch stranách listov škvrny čiernej farby, do veľkosti 3 mm. Môžu s tvoriť aj škvrny vo farbe bronzovo-hnedej, alebo červenej s farebným okrajom – to svedčí o napadnutí rastliny hubami Botrytis cinerea, Cercospora handelii alebo Pestalotia spp. Ochorenie napáda rastliny, ktoré sú vysadené na chladnom a vlhkom mieste. Predchádzať tomuto ochoreniu sa dá dobrým odvodnením, zabezpečením prúdenia vzduchu a skorým odstránením poškodených častí rastliny. Je potrebné sa vyhnúť zavlažovaniu, ktoré zvlhčuje listy, pretože prítomná vlhkosť môže spôsobiť, že vznikne antraknóza. Pri zistení tohoto ochorenia je potrebné vykonať ochranný chemický postrek niektorým prípravkom na škvrnitosť listov. Postrek treba opakovať po 14 dňoch podľa potreby - 2-3 krát.

Verticiliové vädnutie

Toto ochorenie spôsobujú huby Verticillium dahliae a Verticillium albotrum. Ochorenie sprevádza vädnutie listov, ktorých farba sa spočiatku mení na žltú, okraje sú hnedé a listy vyzerajú ako opálené. Postupne vznikajú hnedé škvrny aj na vetvách. Typická pre túto chorobu je čierna farba koreňov. Pri tomto ochorení môže ker, alebo strom úplne zvädnúť. Nákaza sa prenáša vodou na zavlažovanie, infikovanými časťami rastlín, pôdou, pracovným náradím. Predchádzať tomuto ochoreniu sa dá tak, že treba zabezpečiť, aby nedošlo k mechanickému poškodeniu koreňov. Nebude sa meniť naraz veľké množstvo zeminy a hlavne zavčasu sa odstránia infikované rastliny. Chemická ochrana fungicídmi nie je účinná. Pri opakujúcom sa ochorení, treba prejsť k pestovaniu druhov Magnólií vhodnejších pre danú lokalitu.

Zelená škvrnitosť listov

Zelená škvrnitosť listov je ďalším ochorením, ktoré môže napadnúť Magnólie. Spôsobujú ho cudzopasné riasy Cephaleuros virescens. Tieto riasy spôsobujú choroby rastlinám s kožovitými listami, medzi ktoré patria aj Magnólie. To, že je rastlina napadnutá touto chorobou zistíme, podľa toho, že sa na listoch tvoria škvrny oranžovej, hnedej, sivej alebo aj zelenej farby o priemere cca 5mm. Napádané sú predovšetkým listy, ale nákaza sa môže prejaviť aj na vetvičkách, ktoré zakrpatievajú a tvoria sa na nich lézie. Nákaza sa šíri dažďovou vodou a najviac sa jej darí vo vlhkom teplom prostredí. Ako ochrana pred ochorením pôsobí dobré odvodnenie pôdy a zabezpečenie riadneho prúdenia vzduchu. Na chemickú ochranu sa používajú postreky na báze medi.

Chloróza Magnólie

Ide o fyziologickú žltačku, je to choroba celej rastliny. Listy dostávaj žltozelenú až žltú farbu. Niekedy zostanú žilky listov zelené a ostatná časť zožltne. Častou chlorózou u Magnólií je kalcióza. Kalcióza  sa  spravidla  prejavuje za horúceho leta, pričom však jar bola daždivá. Toto ochorenie spôsobuje  nadbytok vápnika v pôde. Vápnik spôsobuje zvýšenú alkalickú reakciu, ktorá bráni prijímaniu železa  rastlinou v dostatočnom množstve. Železo potrebuje rastlina k fotosyntéze. Nevhodné vápenaté   pôdy sa dajú upraviť pridávaním síranu amónneho do hnojiva, veľkým množstvom rašeliny alebo malými dávkami práškovej síry. Rýchlejšie pomáha polievanie rastlín roztokom s obsahom organických zlúčenín železa – lignohumátov. Predtým sa používalo zavedenie roztoku síranu železnatého (zelená skalica) ku koreňovému systému. Rýchla pomoc sa dá stromu poskytnúť aj postrekom s obsahom rýchlovsterbatelného železa.  

Múčnatka Magnólie

Toto ochorenie sa prejavuje bielym múčnatým povlakom najmä mladých listov. Listy hnednú a začínajú opadávať. Na ošetrenie napadnutého stromu je potrebné použiť v hodný fungicídny postrek. Opakujeme ho 2 až 3 razy v časovom intervale 7 – 10 dní. Múčnatkou trpia rastliny, ktoré sú vysadené na nevhodných stanovištiach, kde je príliš teplo. Ďalšou príčinou je slabé prúdenie vzduchu v korune. Výhodnejšia, ako ošetrovanie chorej rastliny, je vhodná prevencia. Je potrebné zabrániť šíreniu spór, čo sa dá zabezpečiť tým, že okolie rastliny bude čisté – bez buriny, opadaných listov a zvyškov rastlín. Lepšia cirkulácia vzduchu sa dá zabezpečiť odstránením prebytočných konárov. 

Škvrnitosť listov Magnólie

Huby Cladosporium, Pseudomonas syringae a Septoria môžu spôsobiť ďalšiu chorobu Magnólií a to škvrnitosť listov Magnólií. Začiatok tohto ochorenia sa prejavuje malými čiernymi alebo fialovými škvrnami. S priebehom choroby sa škvrny postupne zväčšujú, pričom škvrny majú biely stred a tmavofialový okraj. Na chemickú ochranu je vhodné a účinné použiť niektorý z postrekov proti listovej škvrnitosti. S postrekmi treba začať ihneď po zistení príznakov ochorenia. Postrek je nutné opakovať 2 až 3 razy, stále po dvoch týždňoch. Keďže toto ochorenie vzniká predovšetkým v zamokrených záhradách, kde sú pre jeho vznik a vývin najlepšie podmienky, je vhodnou ochranou správne zavlažovanie. Veľmi dôležité je aj včasné odstránenie chorobou napadnutých listov. Taktiež je potrebné  zabezpečenie dobrej cirkulácie vzduchu v korune odstránením prebytočných a poprepletaných konárov.

Profesionálne imitácie Magnólií

Popísali sme si choroby, ktoré spôsobujú Magnóliám nemalé problémy. Z uvedeného vyplýva, že nie je úplne jednoduché správne a včas diagnostikovať ochorenie. Nie je jednoduché nasadiť v dostatočnom rozsahu správnu liečbu obľúbenej rastliny. To môže viesť až fatálnym následkom – uhynutiu. Za úvahu by možno stálo porozmýšľať nad alternatívou, ktorá nám ušetrí čas i vynaloženú energiu. Umožní nám mať ilúziu obľúbenej rastliny aj na miestach, kde sa pestovať nedá – trebárs mať „vždy zelenú“ vetvičku kvitnúcej Magnólie kdekoľvek v interiéri. S požitím éterického oleja ako vône, je ilúzia dokonalá. Investícia do profesionálnej imitácie je výhodná a dlhodobá. Dnes to vôbec nie sú hanlivo nazývané umelé kvety. Vďaka materiálom použitým na výrobu je ich dlhovekosť zaručená, či je stanovišťom „rastliny“ interiér alebo exteriér.