Kontaktujte nás +421 2222 000 62

Cyprus a jeho škodcovia

Škodcovia

Zistili ste, že váš Cyprus zrazu stráca na vitalite, nevyzerá zdravo, hnednú a zasychajú mu šupiny i celé konáre. Príčinou však nemusia byť ochorenia, ale živočíšni škodcovia. Cyprusy môžu byť napadnuté rôznymi škodcami, ktoré parazitujú aj na iných druhoch z čeľade Cyprusovitých. Sú nimi napádané aj Cyprušteky, Tuje, Borievky. 

Lykokaz tujový

Počas vegetačného obdobia dochádza u Cyprusov k prirodzenému hnednutiu a usychaniu bočných konárikov. Je to ale len problém estetický, ktorý odstránením suchých častí ľahko vyriešime. Podobný symptóm však môže signalizovať napadnutie škodcom - Lykokazom tujovým.

Tento chrobák má valcovité telo sfarbené hnedočierne a dosahuje dĺžku max. 2mm. Jeho larvy sa vyvíjajú pod kôrou. Najmä v posledných rokoch vo väčšej miere u nás napáda všetky dreviny z rodu Cyprusovité. Napáda staré, alebo inak oslabené stromy. Pod kôrou sa zavrtáva do dreva, v ktorom vytvára typické tunely, následkom čoho napadnuté vetvičky odumierajú. Výskyt Lykokaza (lykožrúta) pozorujeme najmä počas extrémne teplého a suchého leta. Na odstránenie týchto škodcov sa odporúča vykonať 2 postreky ( s odstupom 14 dní ) vhodným insekticídnym prípravkom.

Mínerka tujová (česky Molovka)

Je motýľ dorastajúci do veľkosti cca 6 mm. Je sivej farby s hnedými a sivými bodkami. Jeho larvy sa zavŕtajú do šupín Cyprusu a „mínujú“ výhonky, dôsledkom čoho výhonky vednú a zasychajú. Ľahko sa lámu. Ak je mladý Cyprus opakovane silno napadnutý týmto škodcom, môže dôjsť k jeho odumretiu. Ochrana proti týmto motýľom treba aplikovať po ich rojení – v júni. Používajú sa biotechnické insekticídy, ktoré bránia v dospievaní motýľov a neškodia životnému prostrediu. Napadnutéčasti odstránime a spálime.

Štitnička borievková

Tento škodca patrí medzi červy. Vyznačuje sa veľkou odolnosťou a schopnosťou prežiť na napadnutých rastlinách. Samičky sú chránené štítmi belavej farby o priemere cca 1,5 mm samčeky sú ešte menšie. Typickým znakom toho, že je Cyprus napadnutý týmto cicavým parazitom je, že sa na ňom vytvoria akoby vatové obláčiky. U rastlín so silným výskytom Štítničiek dochádza k oslabeniu celkovej kondície, spomalí sa rast. Šupiny žltnú, výhonky i celé konáre usychajú. Je to následkom veľkého množstva vycicaných štiav.

Proti tomuto škodcovi je potrebné zasiahnuť čo najskôr. Odstránime napadnuté časti a celú rastlinu výrazne preriedime. Vykonáme opakovaný postrek insekticídmi. Telo týchto červov je pokryté ochrannou voskovou vrstvou, takže do postreku je potrebné pridať zmáčadlo. Postrek je vhodné viackrát zopakovať asi po 10-tich dňoch.

Roztoče

Aj Cyprusy môžu byť napadnuté týmto nepríjemným votrelcom. Roztoče sú drobné pavúkovce načervenalej farby. Šupiny v napadnutých častiach Cyprusov postupne blednú až hnednú. Deje sa tak postupne od vnútornej po vonkajšiu stranu koruny. Šupiny sú ako zaprášené a na postihnutých častiach rastliny sa vytvorí jemná pavučina. V pavučine sa nachádzajú vajíčka roztočov. Roztoč je cicavý škodca a následky jeho pôsobenia sa prejavia opadávanim poškodených šupín, slabým ras-tom rastliny a celkovom nezdravom vzhľade. Pri silnom opakovanom výskyte dochádza k uhynutiu mladších Cyprusov.

Na záchranu takto napadnutého stromu je potrebné odstrániť napadnuté časti, celkovo preriediť korunu. Odstránené časti sa musia zničiť. Chemické ošetrenie sa vykonáva opakovanie v intervale 10-14 dní akaracídnymi roztokmi.

Profesionálne imitácie cyprusov

Cyprusy ale aj Borievky a Cyprušteky sú rastliny vhodné aj na pestovanie vo forme bonsajov. Avšak byť v tomto odvetví úspešný si vyžaduje veľmi veľa času – ovocie mravčej práce sa dostaví až po niekoľkých rokoch. Pestovateľ musí mať nemalé skúsenosti a veľkú trpezlivosť. Aj napriek tomu však nemusí byť výsledok na požadovanej úrovni. Výrobcovia a producenti umelých imitácií rastlín venujú nemalú časť svojej produkcie aj výrobe bonsajov. Záujemca si určite vyberie v širokom sortimente ihličnatých bonsajov rôznych veľkostí. Imitácie ihličnatých bonsajov sú tvorené prevážne  napodobením rôznych druhov borovíc. Ich precízne vyhotovenie  a estetické zladenie s použitými kvetináčmi sú zárukou, že sa stanú veľmi efektným doplnkom moderného bývania. Vyrábané sú aj imitácie bonsajov, ktoré sú použitím odolných materiálov určené na umiestnenie v exteriéri. Všetky druhy profesionálnych imitácií rastlín však majú jednú spoločnú vlastnosť – sú prakticky bezúdržbové.