Kontaktujte nás +421 2222 000 62

Begónia a jej choroby

Krásna dekoratívna rastlina. Je vhodná na pestovanie v nádobách a truhlíkoch na balkónoch, v interiéroch ale aj v záhonoch. Rastlina ktorá má takmer 1000 druhov. Rastlina, ktorá sa pestuje tak pre pekné kvety, ako aj pre atraktívne listy – to je Begónia.

Choroby sa však vyskytujú aj u tejto nie veľmi náročnej a veľmi obľúbenej rastliny. To že rastlina ochorie, napadnú ju škodce, alebo trpí inými neduhmi, ide skoro vždy na vrub jej pestovateľom. Problémy rastlín spôsobia, či už vysádzaním do nesprávnej zeminy, umiestnením na príliš silnom slnku,  nedostatočným vetraním, alebo nesprávnym polievaním a výživou rastlín.

Príznakov, že rastlina nie je v poriadku, je viacero a sú viditeľné skoro. Rastlina je menej vitálna. Stonky ovísajú. Na listoch sa tvoria škvrny, alebo strácajú farbu. Okraje listov sú suché. Listy sa skrúcajú a strácajú svoj pôvodný tvar. Každý z týchto prejavov nám signalizuje iný problém, ktorým rastlina trpí.

Medzi najnebezpečnejšie choroby Begónií patria plesne, hubovité ochorenia a ochorenie spôsobené vírusom.

Pleseň sivá - Botrytis cinerea

Prejavuje sa ako sivý povlak, ktorý sa môže objaviťna ktorejkoľvek časti rastliny - na listoch, stonkách, pukoch i kvetoch. Keďže táto pleseň napáda najmä rastliny s mäkkými listami, pomerne často napáda aj Begónie.

Na listoch napadnutých rastlín sa objavia aj hnedé škvrny. Pri zistení tejto choroby rastlinku treba oddeliť od ostatných, odstrániť a zničiť všetky napadnuté časti rastliny a na rastlinku aplikovať postrekom fungicíd. Je potrebné odstrániť aj napadnutú zeminu. Najvhodnejšie je presadenie do nového substrátu. Pri ďalšom pestovaní musíme zmierniť zalievanie a rosenie. Rastlinke prospeje aj lepšie vetranie.

Múčnatka

Toto ochorenie nie je až také časté ako pleseň sivá a spôsobuje ho primitívny hubovitý organizmus - fungus. Na povrchu listov napadnutej rastliny sa vytvára prachovitý nános bielej farby. Na rozdiel od plesne sivej nemá táto choroba pre napadnutú rastlinu také vážne následky. Pri zanedbaní sa však môže rozšíriť aj na stonky a kvety. Listy, ktoré sú najviac postihnuté je treba odstrániť a na rastlinu aplikovať postrekom fungicid. Listy je možné aj jemne poprášiť sírou. V okolí rastliny je potrebné zlepšiť vetranie.

Vírusy

Sú to veľmi drobné častice, ktoré môžeme pozorovať len elektronickým mikroskopom. Vírusy sú vnútrobunkové parazity. Na to, že je rastlina napadnutá vírusom, nás upozorňuje viacero symptómov. Napríklad sa spomalí rast rastliny a stonky listov vytvárajú podivné tvary. Na listoch sa vytvoria bledšie, alebo až žlté pásy. Na farebných listoch sa vytvoria škvrny bielej farby. Rastlina mohla byť infikovaná už v čase nákupu, alebo nákazu na ňu preniesol hmyz – napr. vošky. Taktiež možno nákazu preniesť substrátom, alebo náradím. Ak ste si istí, že je vaša diagnóza správna je potrebné chorú rastlinu vyhodiť a zničiť. Liečba neexistuje. Kvôli ochrane pred vírusmi je potrebné likvidovať cicavý hmyz a dezinfikovať pôdu.